Moderátorský panel ]

Kvalita služeb ČD

Máte-li zajímavou zkušenost z cestování po našich tratích, podělte se o ni i s námi...

Kvalita služeb ČD

Příspěvekod Derryck v 08 črc 2010 18:41

Napadla mne otázka - jak jste spokojeni s kvalitami služeb ČD?

Sám za sebe odpovím - v posledních pár měsících se kvalita mírně zlepšila; záchody méně zapáchají, klimatizace v první třídě funguje, personál se chová vcelku příjemně.
Ale:

1) Někdy se mi zdá, že organizace přepravy je naprosto nulová, jinak nevím, proč by si někdo dovolil přistavit rychlík 5 minut před odjezdem.
2) Výluky jsou velkou bolestí, i když na druhou stranu uznejme, že určitá technická údržba tratí je nevyhnutelná.
3) Někteří zaměstnanci ČD by měli více používat mozek -> neposílat na méně vytížené linky soupravy o více vozech než na linky, které praskají ve švech.
4) Vadí mi Najbrt, také proto fotografuji současné stroje, abychom na ně v současné podobě měli nějakou památku.

Z výše zmíněných důvodů si myslím, že je dobře, že na naše železnice budou vpuštěnsy soukromé společnosti. Zvýší to bezesporu hospodářskou soutěž a mohlo by se snad dokonce stát, že některé tratě, které to velmi potřebují (např. Brno-Přerov) budou konečně zdvojkolejněny a opraveny a stanou se tak důstojnou konkurencí pro dálnice a automobilovou přepravu. Otázkou však je, zda a kdy se toho dožijeme, neboť jak je známo, v našich končinách peníze často, rády a hlavně záhadně mizí...
Derryck
www.brnobve.webgarden.cz
Derryck
Site Admin

Re: Kvalita služeb ČD

Příspěvekod shitman v 08 črc 2010 20:38

Musím přiznat, že oproti pár otřesným zkušenostem z doby asi před rokem se ČD v přepravě cestujících a vůbec téměř ve všem znatelně zlepšily, i když k dokonalosti to má ještě hodně daleko.
O záchodech na tomto místě pomlčím; po shlédnutí filmu Mumie se vrací jsem raději na vlakové záchodky v čemkoli starším než Regionově nadobro zanevřel :) .
Klimatizaci i personál zde srazím do jednoho příkladu - nedávno jsem jel (s mojí drahou matkou) nejmenovanou na Prahu novou soupravou CityElephant. Většina cestujících se pekla ve druhé třídě, kde bylo nejméně devětadvacet stupňů. Ovšem moje matka se zřejmě nějak zalíbila průvodčímu, takže nás (bez příplatku na jízdence :D ) posadil do první třídy, kde bylo příjemných dvaadvacet, sám si sedl naproti nám a téměř celou cestu si s námi povídal (jednalo se o jednu soupravu na které se záhadně vyskytli dva průvodčí, takže tak jako tak neměl moc co na práci).
Ovšem když jsem jel stejným typem soupravy před pár týdny znovu, raději jsem zvolil vydýchanou druhou třídu se sedmadvaceti stupni, místo přechlazené první, kde nikdo neseděl a kde bylo "namrazíno" asi na dvanáct stupňů, a bez nadsázky skoro šla pára od huby (omlouvám se za hrubší výraz, ale jsem na tenhle slang prostě zvyklý :D ).
A o tom, zda by měli zaměstnanci ČD používat mozek, se raději nebudu rozepisovat. Kdo ví, co za chytrolína vymyslelo, že linka jedoucí z Prahy do Benešova v jedenáct večer (a ještě k tomu v pátek) musí být složena ze dvou souprav CityElephant.
A také si myslím, že vpuštění soukromých společností na naše železnice by byl velkým skokem dopředu, i když se ho asi hned tak nedočkáme. ČD se očividně bojí, že kdyby cestující věděli, čím jezdí soukromí dopravci např. v Německu, tak by ČD ztratila drtivou většinu zisků. A já si myslím, že se toho bojí oprávněně ;) .
shitman

shitman.blog.cz
shitman

Příspěvekod Luk v 09 srp 2010 22:58

s váma oběma plně souhlasím, akorát bych měl připomínku k těm výlukám, za který nemají zodpovědnost ČD, ale SŽDC...jinak na výluku jsem zatím natrefil jenom 1x a mám s ní dobrý zkušenosti..ještě s kámošem jsme předběhli všechny lidi a zabrali jsme nejluxusnější autobus :D ...uvidím kolikrát na to narazím teď budu jezdit 2x týdně (do školy), takže asi budu mít více zkušeností, jak s výlukama, tak s perzonálem atd. 8-) :D .... s tou konkurencí, tak té plně fandím a jsem rád, že Jančura rozjel tu kampaň a ještě líp, že bude od jara jezdit rychlíky (1.krok k vítězství - možná), akorát mě trochu mrzí, že si vybral linku Praha - Ostrava, zvlášť když je Brňák...
Luk

Příspěvekod Derryck v 12 srp 2010 13:39

Jistě, za výluky může SŽDC, ale pokud vím, náhradní dopravu si organizují přímo ČD a ta organizace někdy stojí za... řekněme zlámanou grešli. :lol:
Pan Jančura moje sympatie nemá; je to na mě moc velký populista. S linkou Praha - Ostrava zklamal na celé čáře, je jasné, že ani zde se nejedná o nic jiného, než o rýžování peněz. Na druhou stranu si přiznejme, kde jinde provozovat vysokorychlostní spoje? Na trati Brno - Ostrava, které je půlka jednokolejná? (ale má se opravovat až na 200 km/h)
Derryck
www.brnobve.webgarden.cz
Derryck
Site Admin

Příspěvekod Luk v 12 srp 2010 13:54

Praha - Brno :)
Luk

Příspěvekod Derryck v 12 srp 2010 14:00

Luk píše:Praha - Brno :)

to možná ano, ale tam už teď vlaky jezdí 2x za hodinu, nehledě na to, že StudentAgency nejspíš nebude jezdit s Pendolinem. :lol: Nemáte někdo přehled o tom, jaký by měl být vozový park SA pro dálkové spoje?
Derryck
www.brnobve.webgarden.cz
Derryck
Site Admin

Příspěvekod Luk v 12 srp 2010 15:11

:D pokud vím, tak koupil 9 "italských" pershinků a na konci Srpna bude vybírat vagóny, který by měli vypadat nějak takto...http://www.zelpage.cz/zpravy/7783
Luk

Zpět na Zážitky z cest